Okul/Kurumlardaki Gıda İşletmeleri İlçe Denetim Ekipleri Tarafından Denetlenecek
10.03.2016 tarih ve 28552893 sayılı Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmesi Konulu Genelgenin etkinliğinin artırılması, okullarda sağlıklı beslenmenin sağlanması amacıyla; kurumlar arası verimli ve eşgüdüm içerisinde hareket edilmesi açısından illerde Valinin onayı ile İl Millî Eğitim Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan İl Denetim Komisyonu ve ilçelerde Kaymakamının onayı ile İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü, TSM ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan İlçe Denetim Ekipleri kurulacaktır.
Millî Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ilgili kurum/kuruluşlarca hazırlanan 10.03.2016 tarih ve 28552893 sayılı Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmesi Konulu Genelge 2016-2017 eğitim-öğretim yılından itibaren yürürlüğe girmiştir.
Yürürlükteki ilgi Genelge ile öğrenci, kursiyer ve çalışanlara, sağlıklı beslenme ortamlarının oluşturulması, yeterli ve dengeli beslenmenin teşvik edilmesi ile doğru beslenme alışkanlıkları kazandırılması, güvenilir gıdaya erişim sağlanarak olabilecek gıda zehirlenmeleri, bulaşıcı hastalıklar ile yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı hastalıkların önlenmesi (obezite, diyabet, kalp damar hastalıkları vb.) amaç edinilmiştir.
Genelgenin etkinliğinin artırılması, okullarda sağlıklı beslenmenin sağlanması amacıyla; kurumlar arası verimli ve eşgüdüm içerisinde hareket edilmesi açısından illerde Valinin onayı ile İl Millî Eğitim Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan İl Denetim Komisyonu ve ilçelerde Kaymakamının onayı ile İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü, TSM ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan İlçe Denetim Ekipleri kurulur.
Kurulan İl Denetim Komisyonu ile İlçe Denetim Ekipleri aşağıda yer alan Okul/Kurumlardaki Yemekhane, Kantin, Kafeterya, Büfe, Çay Ocağı Gibi Gıda İşletmelerinin Kontrol ve Denetimine İlişkin Uygulama Kılavuzuna göre okul/kurumlardaki gıda işletmelerinin kontrol ve denetimlerinin gerçekleştirilmesi için gerekli tedbirler alınacak ve sonucu uygulama kılavuzuna göre Bakanlığımız Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bildirilecektir.
Bu kapsamda Valiliklere Bakanlığımız tarafından yazılmıştır. İlgili yazı, uygulama rehberi ve ilçe denetim ekipleri tarafından iş ve işlemlerin daha kolay anlaşılmasına yönelik uygulama faaliyeti Duyurular Tıklayınız kısmında yer almaktadır.